29 Eylül 2006

Turuncu


Sonunda ben de kabak tatlisi yaptim. Belki de yapmasi dunyanin en kolay tatlilarindan ama simdiye kadar denememistim. Eee annemin yaptigi lezzetine doyum olmayan kabak tatlilarindan sonra cesaret edemedim belki de. Carsamba gunu Yenisehir pazarindan gecerken aldim kabak dilimlerini. Satan amca bir de tarif etti nasil yapacagimi, sagolsun. Kabak da hakkını verdi tatlının. Evde sadece ben sevdigimden, aldıgım 1 kg kabagın sadece yarısını kullandım.

1/2 kg kabak (soyulmus ve de dilimlenmis)
1 su bardagı veya biraz az toz seker
1/4 cay bardagı su

Kabak dilimlerini bir tencereye koyup üzerine şekeri serptim, suyunu da ekleyip, orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirdim. Kabak tatlısının olmazsa olmazı cevizdir de orada bir sorunum vardı. Evdeki ceviz bitmisti ve ben kabak tatlısı yapmayı planlamıs olmama ragmen ceviz almayı unutmustum. Bu durumda ne yapılır? Evdeki cifte kavrulmus fındıklardan uzerine serpilip, cevizli kabak tatlısı yiyormus taklidi yapılır:) Bu arada, fındıklı kabak tatlısı da hic fena sayılmaz.

27 Eylül 2006

Bir "Açık Büfe"den...Bir "Annem"den

Sevgili Mutfak Robotu'm sormus bir onceki postuma biraktigi yorumunda; hala takilarla mi ugrasiyorum diye:)) Yok yok, hallettim ben o işi, cikariverdim hepsini ortaya, hergun biriyle basliyoruz gune. Yani kararimi uygulamaya koydum coktan:) Gelin gorun ki, haftaya halsizlik, vucudumda bir kirginlikla basladım. Dun buroya bile gelemedim, sabah ufak bir isim vardi, onu halledip eve dondum ve dinlendim. Aksi halde bugun de buroda olamayacaktım.


Yukarıdaki fotografta gordugunuz patates corbası, sevgili Nezaket'ten bir tarif. Denedim ve cok begendim. Her ne kadar esimin klasik corbalar dısında hicbir corbayi (kuskonmaz corbasi haric) icme istegi olmasa da; bu nefis patates corbasini ona da icirmeyi basardim. Havalarin sogumaya basladigi su gunlerde tavsiye ederim. Tarifini burada bulabilirsiniz. Afiyet olsun simdiden!


Bu guzel renkler de annecigimin epeyce emek sarfedip yaptıgı ama sonucunda inanilmaz bir lezzetle ortaya cikan biberli ezmeye ait. Tarifini en kisa zamanda yazacagim. Dolu verdigi kavanozun dibi gorunmeye basladi bile. Sagol canim annem, ellerinden operim.

18 Eylül 2006

Karar


Amerika'da oldugumuz iki yıl, cok sade ve tekduze bir tarz edinmisim kendime. Aslinda zaten sade olmayi seven birisiyim ama tekduze olmak mi, asla! Evde bir suru kolye, kupe bana bakiyorlar, ben de onlara. Sanirim artik bu bakismaya bir son verip, eski zamanlara donmeli.

14 Eylül 2006

Ilk Etkinlik Heyecanı


Sevgili Elvan cok guzel bir konu secmis bu ayki etkinlik icin. Katildigim ilk etkinlik. Aslında daha ozenli olmak isterdim ama oyle dar vakite sıgdırmak zorunda kaldım ki, ancak bu kadarı ıle karsınızdayım. Tarif pratik ve yemegin goruntusu cok guzel. Genelde domatesli, salcali soslar tercih edenler icin farklı ve tam bir vejetaryen lezzeti. Tarifi elimdeki bir vejetaryen yemek kitabindan uyguladım.

Ben, vaktim az oldugundan ve de etkinlik icin yaptıgımdan, ancak bu tabakta gordugunuz yemegi ortaya cıkaracak kadar malzeme kullandım. Sız malzeme miktarını kendinize gore ayarlayabilirsinız.

Malzemeler:

1/4 paket spagetti
1 yemek kasıgı tereyag
1 yemek kasıgı zeytinyagı
3-4 adet kucuk boy mantar
1 kucuk sogan
1 kucuk kırmızı biber
1 havuc
1 dis sarımsak
tuz
karabiber
pul biber(istege gore)
birkac damla limon suyu

Hazırlanmasına gelince:

1- Bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın. Spagettiyi bu kaynamıs suda 10 dakika haslayın. Haslanınca bır kenarda suzun.
2- Makarnaları haslanmaya koyunca bir yandan bir tavada, zeytinyagında piyazlık dogranmıs soganı ve ince kıyılmıs sarımsagı pembelestirin. Arkasından kırmızı biberi, ince uzun dogranmıs havucu, mantarı ve pul biberi de ekleyin. Biraz su ve birkac damla limon suyu katın. Dileginize gore hazırlayabilirsiniz, ben sebzelerı biraz diri severim, oyle de yaptım. Ocaktan indirmeden karabiberını katmayı unutmayın:)
3- Suzdugunuz spagettiyi muffin kalıplarının icine catal yardımıyla kıvırarak yerlestirin. Bir tavada erittiginiz tereyagını kasık veya fırca yarıdımyla uzerine surun. Bu haliyle fırına verın. Kızarmaya baslayınca fırından alın.
4- Servis tabagına cıkardıgınız spagetti toplarının uzerıne sebzeli karısımdan koyarak servis yapın.

NOT: Hazırlayacagınız sebzeli karısımı kabak veya patlıcan gıbı sebzelerle zenginlestirmenizi tavsiye ederim. Lezzetini artıracagından hic suphem yok.

Bir dahaki etkinlikte hazırlanmak icin daha cok vaktim olmasını diliyorum simdiden :)

07 Eylül 2006

Buradayım...


Evet buradayım. Hersey duzene gırdı. Elde olmayarak ihmal ettıgım bloguma da duzen gelsın, artık yazayım, paylasayım ıstedım. Ev duzenımızı kurduktan sonra, buro acmak ıcın kolları sıvadım. Aılemızden dıger bır uyenın de meslektasım olması ve bu durumu bırlıkte degerlendırmek ısteyısımız sonucunda dıledıgımız gıbı bır buromuz oldu. Isıme, meslegıme bu kadar cabuk donebılmekten dolayı mutluyum. Memleketımızdekı hayatımıza ayak uydurmak bazı acılardan kolay, bazı acılardan zor oldu. Bu konuda ıcımı ayrı bır postta dokmek ıstıyorum.

Mutfakta eskısı kadar vakıt gecıremıyorum su aralar. Ama makarna ye etkınlıgıyle hem etkınlıklere katılmaya baslamak hem de artık bloguma yenı bır tarıf eklemek ıstıyorum. Anlayacagınız ıstıyorum da ıstıyorum :)) Bu arada yenı evımızdekı mutfagımızı da sevıyorum, daha oncekılerın aksıne alabıldıgınce genıs ve rahat. Bakalım ne yemekler, pastalar cıkacak bu mutfaktan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails