28 Aralık 2006

Temenni




Herkese, sevdikleriyle birlikte, iyi bayramlar ve mutlu başlangıçlar...

17 Aralık 2006

Aniden Mahlepli Çörekler !


Önceki hafta eşimin ailesi birkaç günlüğüne misafirimiz oldular. Güzel zaman geçirdik şüphesiz ama koşuşturmamız da eksik olmadı :). Annem ve babam, dünürlerine hoşgeldiniz ziyareti için gelecekleri akşam, işten eve gelince, çayın yanında değişik bir tat olsun istedim. Mahlepli çörekler yapmaya karar verdim aniden. Değişik bir tat diyorum çünkü ben mahlebi daha önce hiç kullanmadım. Elimdeki tarifi sevdim. Nedeni hem katı yağ oranının az olması hem de pratik olması. Sıradan bir tariften, mahlep ile böyle bir tadın ortaya çıkması beklemediğim birşeydi açıkçası. Çay-sohbet-çörek üçlüsü birbirine çok yakıştı o akşam.

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kasığı toz şeker
50-60 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
2,5-3 su bardağı un

Üzerine: 1 yumurtanın sarısı, çörekotu veya susam

1- Sıvıyağı, şekeri, yoğurdu ve yumurtayı bir çatal yardımıyla çırpın. Mahlebi, karbonatı ve tuzu ekleyin. Yumuşamış tereyağı ve unu da ilave ettikten sonra, elinize yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğurun.

2- Hamurdan parçalar koparıp, şeritler yapın ve herbir şeridi bir ucunun etrafında çevirerek spiraller elde edin. Spiral şeklini verdiğiniz çörekler, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp çörekotu serpin ve 180 derecede ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık yarım saatte pişecektir.


Not I : Ben şeritleri biraz kalın ve aceleden dolayı özensiz yapmışım, şişman ve de şekilsiz oldular.

Not II: Fotoğrafların acele ile çekildiği belli oluyor mu? :))

15 Aralık 2006

Ye-17... Kabak Dolması


Sevgili Vildan'ın evsahipliğinde yapılan kabak ye etkinliğine kabak dolması :) ile katılıyorum. Pişirdiğim gün çekemedim fotoğrafını ama ikinci gün, dolmalar bitmeden fotoğraf çekme işlemini de tamamladım. İç malzemesi nane ve dereotu yönünden çok zengin olmasına rağmen, fotoğraftaki dolmada bu pek anlaşılmıyor ama ne yapalım, artık dönüşü yok.

1 kg kabak
1 çay bardağı pirinç
1 parça tavuk ğöğüs eti
1 domates
1 dis sarımsak
1 adet kuru soğan
1 yemek kasığı domates salçası
1/2 bağ dereotu
1 yemek kasığı nane
1 çay kasığı kimyon
1 çay kasığı kırmızı pul biber
1 çay kasığı karabiber
zeytinyağı
tuz

Kabakları yıkayıp baş kısımlarını kapak şeklinde kesin. İçlerini kabak oyacağı ile çıkarın. Kuru soğanı ince ince kıyın (veya rendeleyin), domatesi ve tavuk etini küçük parçalar halinde doğrayın. Dereotunu kıyın (kabağa çok yakıştığından ve de sevdiğimden, çok miktarda taze dereotu kullanıyorum). Sarımsağı da rendeleyin. Malzemelerin hepsini karıştırın. İç malzemeyi kabaklara doldurun, kabakların kapaklarını kapatın ve tencereye yerlestirin. Kabakların üzerine zeytinyağını gezdirin ve sıcak suyunu da ekledikten sonra kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Zeytinyağı miktarını herkes istediğince ayarlayabilir.

04 Aralık 2006

Rengarenk


Bu minik tartları yine bir haftasonu kahvaltısı için yaptım. Daha önce yaptığım peynirli tart hamurunu kullandım. Peynir eşimin memleketinden geldi, "köy peyniri" diye bilirim ben bu peyniri :), oldukça yağlı. Minik tart kalıplarına hamuru yaydıktan sonra, biraz peynir, bir iki parça sucuk ekledim, yumurta sarısını sürüp fırına verdim.

  Posted by Picasa
Eğer çok yorgun değilsem ve de biraz daha erken çıkabiliyorsam o gün bürodan; Çarsamba günleri Yenişehir pazarına uğrarım. Seviyorum ben pazara gitmeyi, sebzeyi meyveyi pazardan almayı. O rengarenk tezgahlar üzerindeki doğal zenginliklerin cazibesi bambaşka benim icin. Market alişverişlerinde o nedenledir sebze meyve reyonuna zorunlu olmadıkça yaklaşmayışım. Geçen hafta yakaladığım renkler bunlar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails