26 Şubat 2007

Pancake... Fuar... Temenni


Son aylarda mutfakla pek haşir neşir değilim, farkedilmiştir muhakkak :). Sebebi var tabii. Annem ve babamla kalıyorum bir süredir. Eşimin askerde olduğunu günlüğümü okuyanlar bilir. Ailemin aynı semtte oturuyor olması öyle iyi geldi ki bana, evime istediğimde uğrayabiliyorum hem de yanlız kalmıyorum. Bu durumda hafta sonları kahvaltılarını da ailemle yapıyorum. Geçenlerde erken uyandım her zamanki gibi ve pancake (krep) hazırlamak istedim onlara. Dolapta kalmış bir bardak kadar çavdar ununu değerlendirmiş oldum böylece.

1 bardak süt
1 su bardağı un (çavdar unu kullandım)
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1/2 paket kabartma tozu
az miktarda yağ (pişirirken tavayı yağlamak için)

Şeker ile yumurtayı çırptım. 1 bardak unu ve tuzu ekledim. Sütü de ilave edip, malzemeyi topaklık kalmayacak şekilde karıştırdım. Kızgın tavayı çok az yağladım, bir kepçe yardımıyla hamurdan koyarak, her iki tarafını da pişirdim. Vaktiniz varsa, pişirmeden önce karışımı bir süre dinlendirmek daha iyi sonuç veriyor. Sıcak olarak servis yapmakta fayda var. Üzerine bal, reçel veya nutella sürebilirsiniz.


8-14 Şubat günlerii arasında hediyelik eşya fuarı vardı AKM (Atatürk Kültür Merkezi)'nde. Oldukça sıkışık bir zamanda ama yine de anneciğimi de yanıma almayı ihmal etmeden gittim fuara. Bundan birkaç yıl önce, daha bir heyecanla ve alışveriş tutkusuyla gezdiğimi farkettim bu tür fuarları. Bu sefer sakin ve daha bilinçli dolaştım. Anneciğime bir, bana da birkaç :)(bir tanesi yukarıda) kolye alarak noktaladık fuar turumuzu. Aklım bakır işlemeli ürünlerin satıldığı bölümde kaldı. Bir dahaki fuarda (ki yanılmıyorsam Mayıs ayının ikinci haftası aynı yerde olacak), evimiz için o çok hoş, işlemeli bakırlardan alacağım galiba.

Yazmadan geçemeyeceğim son birşey daha:
Behiye'ciğim, umarım çok özletmezsin kendini canım arkadaşım.

19 Şubat 2007

Özel bir Ye-19 *** Yulaf Ezmeli & Damla Çikolatalı Top Kekler


Etkinlikleri severek takip ediyorum. Özenle hazırlanmış o orjinal tariflere keyifle bakıyorum. Bu ayki etkinlik denk geldiği gün sebebiyle daha bir özel benim için.gi "Kekevi" gibi güzel bir siteyi bize sunan Ayşenur'a evsahipliği için teşekkürler. Dolapta bir süredir bekleyen yulaf ezmelerini görünce aklıma böyle bir kek yapmak geldi. Eşim, bazı kahvaltılarını sadece yulaf ezmesi ve süt ile yaptığından evimizde mutlaka bulunur. Eh, askerde olunca kendisi, yulaf ezmeleri de kek oluverdiler :). Damla çikolatalar da benim keyfi katkımdır.

2 yumurta
1 su bardagi süt
2 su bardagi un
1 su bardagi toz seker
1/3 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3/4 su bardağı yulaf ezmesi
1/2 su bardagi damla çikolata

,
Fırını 180 derecede ısıtın. Unu, şekeri, yulaf ezmesini, kabartma tozunu, vanilyayi bir kapta karıştırın. Diger bir kapta yaği, yumurtalari, sütü iyice çırpın. Sıvı karışımı, unlu karışıma ilave edin. Son olarak damla çikolatalarını ekleyin. Çok fazla olmamak kaydıyla karıstırıp muffin kalıplarına dökün, fırına verin. Keyfinize göre, beğendiğiniz bir çikolata çeşidini benmari usulü eriterek hazırlayacağınız çikolata sosu ile servis yapmanızı öneririm.

***************

Yazacaklarım fotoğraftaki çerçevede yer alan tomurcukla ilgili :). Ben 7 yaşındaydım ilk karşılaştığımızda. O emziğini fırlatarak, ben ise uzaktan uzaktan, 7 yıllık hakimiyetimi sona erdirmesinin verdiği şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile gözucuyla bakarak merhaba demiştik birbirimize. O günden beri didişmelerimiz son buldu sanan yanılmaktadır, peşinen söyleyeyim. Ankara'da doğdu, doğumundan sonra, o zamanlar yaşadığımız şehre giderken, otobüste, annemi ve babamı, kendimi otobüsten atmak ile tehdit etmeye varan kıskançlık şovları yapmış ama sonra kabullenmişim varlığını. Şimdilerde 26 yaşında bir ev reisi olan canım kardeşimden bahsediyorum . Onun doğumgünü, 19 Şubat.

Dilerim hep mutlu ve bizimle ol, gönlünce yaşa birtanem, seni seviyorum.

05 Şubat 2007

Çiçek Ekmek ve Ruhumun Hali


1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 paket kuru maya
2 tatli kasığı şeker
1 tatli kasığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3.5 - 4 su bardağı un
1 yumurta

Süt ve suyu bir kapta ılıtın (ılık ve sıcak arasında olması gerek). Mayayı bir bardak ılık süt ve su karışımında şekeri de ekleyerek 5-6 dakika mayalandırın. Bu arada unu bir kaba koyup, tuzu ekleyin ve sonra ortasını açın. Mayalanmış karışımı, kalan su ve sütü, yumurtanın akını, zeytinyağını koyup(yani tüm sıvı malzemeyi) yoğurun. Ele yapışmayan, ama oldukca yumusak bir hamur olmalı. Hamurun üzerini kapatıp, ılık bir yerde kabarıncaya kadar, yaklasik 45 dakika bekletin. Kabarınca toplar yapip, çiçek ekmek şeklinde tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında pişirin.


Ankara eskiden de böyle miydi? Bu kadar kalabalık, bu kadar soğuk ve bana uzak?...Kalabalık içinde sıkışmışlık duygusu beni bunalttı. Oysa ben bu şehri seviyorum.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails